Eikenprocessierups ook een gevaar voor dieren

By | mei 1, 2020
Eikenprocessierups ook een gevaar voor dieren

De eikenprocessierups veroorzaakt al enkele jaren problemen in Nederland vooral in de periode van mei tot augustus. De volwassen rups is grijsgrauw en wordt ongeveer 3.5 cm lang en zit vaak in een groot nest in een eik. Het zijn de brandharen, die een gevaar vormen voor de gezondheid van u zelf en van uw dieren. De rups verliest deze haren en die gaan door de lucht rondzweven en komen overal neer. Als de haren met blote huid , ogen of de luchtwegen in aanraking komen geeft dit een flinke irritatie. Stoffen, afkomstig van de haren, veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen, jeuk , benauwdheid en misselijkheid. Dierenkliniek ‘t Leijdal vertelt u er graag meer over.

Als mens zijnde kun je veel irritatie hebben van deze rups, maar dieren kunnen nog meer last krijgen.  Zij hebben namelijk meer blote huidoppervlakte, lopen veel meer buiten en komen wellicht meer in de buurt van eiken en sommige eten zelfs van de grond.

Risico voor Honden

De meeste honden hebben een dikke vacht die irritatie van de huid voorkomt, maar ze hebben juist ook enkele onbeschermde delen waar ze juist veel last van kunnen krijgen: de lippen, neus, ogen, tong en zoolkussens. En juist deze komen veel in contact met de omgeving. Ze kunnen traanogen, gezwollen lippen of een tong hebben die rood en dik is. Daarnaast kunnen de dieren misselijk zijn, braken of last hebben van sloomheid. Deze reactie kan heel heftig zijn. Het is dan zaak direct naar een dierenarts te gaan.  Let ook op u zelf: mochten er brandharen op de vacht van uw dier zitten en u aait hem dan kunt u vervolgens zelf last krijgen van irritatie. Deze kunnen goed verwijderd worden met plastic tape erop te plakken en eraf te trekken.

Risico voor Paarden

Paarden kunnen klachten krijgen als ze in een wei staan naast eiken of bij het rijden langs bomen. Er zijn ook gevallen bekend bij paarden die hooi kregen wat besmet was met brandharen. Paarden krijgen met name irritatie aan lippen en slijmvliezen van mond en keel, met jeuk, blaren, speekselvloed en slikklachten tot gevolg. Ook worden er ontstekingen aan de ogen gezien en ernstige jeuk van de huid. Verschijnselen ontstaan vaak meteen of binnen enkele uren. Als u het vermoeden heeft dat uw paard last heeft van de eigenprocessierups kunt u het beste de mond zo veel mogelijk spoelen. Draag daarbij zelf wel handschoenen. Eventueel kunt u een dierenarts inschakelen die een injectie kan geven tegen de allergische reactie.

Risico voor Schapen en Geiten

Schapen en geiten hebben over het algemeen minder last van de rups. De vacht is dik genoeg om de haartjes van de huid af te houden. Wel kunnen ze last krijgen van hun bek als de weide flink besmet is met de brandhaartjes. De dieren zullen dan flink meer speekselen en gezwollen lippen en tong hebben. Ook hierbij is het spoelen van de bek de beste remedie.

Risico voor Koeien

Ook koeien kunnen met name klachten krijgen aan de bek en slijmvliezen doordat het eten besmet is met brandhaartjes van de eikenprocessierups. Dit kan bij het eten van vers gras op de wei gebeuren maar ook in hooi. Van kuilvoer is het niet bekend dat het problemen oplevert. De verwachting is dat de gifstof in de haartjes niet tegen het conserveringsproces in de kuil kan. Verschijnselen zijn met name speekselen en irritatie van de bek en tong. De beste remedie is het spoelen van de bek. Verder is het raadzaam de koeien dan niet meer in dezelfde wei te laten grazen en dit gras in te kuilen.