Hoe zorg ik dat mijn hond of kat zijn ideale gewicht behoudt en bereikt?

Door | januari 28, 2020

Bij de dierenklinieken zien we steeds vaker patiënten met een te zwaar lichaamsgewicht. Wist u dat zelfs 50% van de honden en katten binnen Nederland kampt met overgewicht? Waar onze huisdieren vroeger vooral bestemd waren voor het bewaken van ons terrein of juist het voorkomen van ongedierte hebben de meeste dieren momenteel een sociale functie. Waarbij de leefstijl dus ook veranderd is. Deze verandering brengt helaas ook veel gevolgen met zich mee.

Mijn hond of kat weegt maar 1 kilogram te zwaar

Als we het gewicht van onze huisdieren vergelijken met ons als mensen dan kunnen we er vanuit gaat dat 1 kilogram lichaamsgewicht een groot verschil geeft. Wist u dat een 1 kg overtollig lichaamsgewicht van een hond vergelijkbaar is met 7 kg overtollig lichaamsgewicht van een mens en 1 kg overtollig lichaamsgewicht van een kat vergelijkbaar is met 16 kg overtollig lichaamsgewicht voor ons als mens. Dit wil zeggen dat 1 kg  gewichtsverlies uw hond of kat al beter doet voelen.

Wat zijn oa gevolgen voor mijn huisdier met overgewicht?

  • De levensverwachting zal worden beperkt met gemiddeld 2 jaar door gezondheidsproblemen.
  • Dieren met overgewicht hebben door zware belasting meer kans op artrose. Of andere gewrichtsproblemen.
  • Dieren met overgewicht zijn vaker benauwd doordat het vet extra druk uitoefent op de luchtwegen en het hart.
  • Het narcose risico wordt vergroot
  • De huid en vacht van uw hond of kat zal door overgewicht beïnvloed worden. Er zullen problemen ontstaan zoals een doffe vacht, grotere hoeveelheid aanwezige schilfers maar zeker ook stinkende vette plekken op de huid.

Welke voeding is geschikt voor een hond of kat met overgewicht?

Om uw hond of kat gewicht te laten verminderen is het natuurlijk mogelijk om uw huisdier minder voeding te geven. Ondanks minder voeding is het belangrijk dat uw dier voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.  Meer weten? Laat u adviseren over de voedingsbehoefte van uw hond of kat door Dierenkliniek ‘t Leijdal.

Naast vermindering of aangepaste voeding is voldoende beweging is noodzakelijk

Dieren met overgewicht hebben vaak te maken met een vicieuze cirkel. Dieren met overgewicht zijn minder goed in staat om zelf voldoende te bewegen. Waardoor ze minder voeding verbranden en dus ook meer vet opnemen. Graag helpen wij u en uw huisdier door deze lastige periode heen. Aangepaste beweging op maat is hierbij erg belangrijk.

Heeft mijn hond of kat een ideaal gewicht of juist last van overgewicht?

Als eigenaar is het soms lastig te bepalen of de hond of kat een ideaal gewicht heeft. Onze dierenartsen of assistentes kunnen u hierbij helpen. Bent u benieuwd naar de conditiescore van uw hond of kat neem dan gerust contact op met de dierenkliniek!