Voedselallergie en -intolerantie bij honden

Door | september 17, 2021

Net als mensen kunnen dieren allergisch zijn voor bepaalde stoffen in hun eten. Ook onze trouwe viervoeters kunnen allergisch of intolerant zijn of worden. Omdat hun lichaam deze stoffen ziet als slechte stoffen, begint het ze aan te vallen, met een allergische reactie tot gevolg. In deze blog lees je wat je allemaal hoort te weten over voedselallergieën- en intoleranties bij honden. 

Symptomen 

Er zijn verschillende zaken die erop kunnen wijzen dat je hond last heeft van voedselallergieën en/of -intoleranties. Huidproblemen zoals een rode, geïrriteerde huid of een slechte vacht kunnen bijvoorbeeld signalen zijn. Door de jeuk dier hierdoor ontstaat zal je hond zich veel gaan krabben. Maar ook maagproblemen zoals braken of waterige of juist erg vaste ontlasting kunnen het gevolg zijn van voedselallergie of intolerantie.

Eliminatiedieet

Bovenstaande symptomen kunnen wijzen op een voedselallergie, maar kunnen ook wijzen om andere onderliggende gezondheidsproblemen waar je hond mee kampt. Om vast te stellen of het daadwerkelijk om een voedselallergie gaat, kan je het beste overleggen met de dierenarts. Hij of zij kan voorstellen om een bloedonderzoek uit te laten voeren, maar dat is niet in alle gevallen even betrouwbaar. Daarom is een eliminatiedieet de beste manier om vast te stellen of je hond last heeft van voedselallergieën of intoleranties. Je hond dient dan verschillende soorten dieetvoer af te wisselen totdat de symptomen verdwijnen. Op die manier kan precies worden vastgesteld voor welke stof(fen) de hond allergisch is. Men dient echter wel erg geduldig te zijn met een dergelijk dieet, omdat een hond uitsluitend dieetvoer mag eten en dus geen snoepjes of iets dergelijks binnen mag krijgen. 

Hypoallergeen voedsel

Wanneer je hond last heeft van voedselallergie en/of -intolerantie, kan je hem of haar het best hypoallergeen hondenvoer geven. Hierin zitten geen ingrediënten in waar honden potentieel allergisch of intolerant voor kunnen zijn. Zo loop je geen risico dat je hond een allergische reactie oploopt.